3. Mantsinsaaren "Temppeli"

Laatokan Karjalassa, Mantsinsaarella, sijainneen ortodoksisen rukoushuoneen eli tsasounan pihapiirissä sijainnutta kuvassaolevaa rakennusta käytettiin vuosittain uhrattavan, ja uhriaterialla nautittavan härän lihojen säilytykseen. Koska Mantsinsaaren kuuluisa härkäuhri oli alkuperältään pakanallinen, kristilliset papit eivät antaneet säilyttää lihoja itse kirkkorakennuksessa. Suomen puoleisessakin Karjalassa tunnettiin laajalti "pokko-uhri", eli pässin uhraaminen teurastamalla se rituaalisesti valuttamalla veret tsasounan portaiden rakoon. Sekä pokko- että härkäuhrit liittyivät maatalouden onnistumista takaaviin menoihin, joten ne todennäköisimmin ovat tulleet käyttöön suomalais-karjalaisella alueella maanviljelyn levitessä tänne. Tapaa noudattaneet karjalaiset uskoivat ko. perinteen kuuluvan ortodoksiseen oppiin, ja noudattivat sitä mielessään kunnon kristittyinä. 1600-luvun ahdasmieliseen puhdasoppisuuteen asti Länsi-Suomenkin kansanusko lienee ollut samantapainen sekoitus vanhaa perinnettä ja kristillisiä tapoja. Mantsisaari jäi Neuvostoliitolle 1944.

4. Labyrintti Ponoi-joella Kuolan niemimaalla

Ponoin labyrintin kävi tutkimassa jo akateemikko Baer Pietarista 1800-luvun lopulla. Allaoleva pohjapiirros on Kuratovilta, joka tutki Kuolan niemimaan labyrintteja eli jatulintarhoja parisenkymmentä vuotta sitten.

Jatulintarhat liittyvät vanhaan kulttiperinteeseen, joka on yhteinen Välimeren maailmalle ja pohjolalle. Labyrintin perustyyppi on aivan sama sekä Suomen rannikolla että Aigeialaisen kulttuurin piirissä, -mm. Kreetan minolaisissa muinaislöydöissä.

Ponoin labyrintti poikkeaa perustyypistä, mutta noudattaa suomenruotsalaisen tutkijan L.I.Ringbomin määrittelemää kaavaa. Kuvio muodostuu yhdestä käytävästä, joka haarautumatta johtaa keskelle, mihin se päättyy. Kuolan alueella ja Suomen rannikoillakin esiintyy toinenkin labyrinttityyppi: Kaksoisspiraali, jossa käytävä käy kuvion keskellä ja johtaa sitten ulos.

Samanlaisia sektoreihin jaettua muotoa olevia, mutta toiminallisesti troija-formaattia nuodattavia labyrinttejä löytyy mm. Englannin turve-labyrinteista ja Pohjois-Ranskan eräiden katedraalien lattiamosaiikkeihin kuvatuista labyrinteista.

Eräät antiikinaikaisten matkailijoiden kertomukset "Hyberboreasta" tai Euroopan äärialueilta saattavat liittyä labyrinttien rituaalikäyttöön. Asiasta tarkemmin toisaalla Pakanasivuilla.

KIRJOITA VIERASKIRJAAN! Guestbook by GuestWorld VOIT LUKEA VIERASKIRJAN.

EDELLISELLE
SIVULLE
TAKAISIN
ETUSIVULLE
SEURAAVALLE
SIVULLE