Arkeologi Marija Gimbutas (UCLA, Kalifornia) kirjoittaa: "Sekä kreikkalaiset että roomalaiset kiinnittivät huomiota naisten arvostettuun asemaan etruskilaisessa yhteiskunnassa. Naiset joivat, tanssivat, seurasivat teatteri-esityksiä ja osallistuivat julkiseen elämään. Etruski-naiset saattoivat olla sivistyneitä. ... Eräät kaikkein komeimmat hautakammiot oli valmistettu korkea-arvoisille naisille tai papittarille. Eräs esimerkki on Regilo-Galassin hautakumpu lähellä Caerea. Sen taide-esineet ovat nähtävissä Vatikaanin Museo Gregorianossa.
Etruskilaiset hautakammiot, erityisesti vanhimmalta kaudelta, toistavat Vanhan Euroopan käsitystä elämästä, kuolemasta ja jälleensyntymästä. Kuoleman jumalattaren kuvat, joilla on juurensa Vanhan Euroopan kulttuurissa, esiintyvät koko etruskien historian ajan. Alastomat jumalattaren patsaat, jotka seisovat suorassa jalat yhdessä, kuten tunnettu Orvieton löytö 500-luvulta eKr., näyttää jatkavan neoliittisten jäykkäasentoisten jumalatar-figuurien perinnettä.
Neljännen vuosisadan lopulla B.C. korppikotka-jumaluus, joka lienee yhdistettävissä neoliittisiin korppikotka-jumalattariin, esiintyy miespuolisena kuoleman demonina etruskilaisten hautojen freskoissa. Orcuksessa lähellä Tarquiniaa löytyy haudasta maalattu näkymä pelottavasta siivekkäästä hirviöstä korppikotkan nokalla, aasin korvilla ja käärmeet hiuksinaan uhkaamassa istuvaa Theseusta. hirviön alapuolella on tämän nimi: Tuchulcha. Toinen siivekäs demoni kuvattuna koukkunokalla, käärme-hiuksilla ja aseistettuna vasaralla, on Charun, joka on yhdistettävissä kreikkalaiseen Kharoniin, kuoleman lautturiin.
Siivekkäät Vanthit, nuoret raikkaat neidot pukeutuneena lyhyeen paitaan, joka oli sidottu ristikkäisillä nauhoilla, ja metsästäjän saappaisiin, auttoivat Charunia vainaiden keräämisessä. Kuten germaanien Valkyriat, Vanthit liitelivät taistelukentän yllä siepaten kaatuneet alamaailmaan. Rooman otettua Etrurian kaupungit kontrolliinsa, indoeurooppalaiset piirteet korostuivat etruskien hautarakennuksissa, mutta varhaiset tumulit kuuluivat selvästi Vanhan Euroopan konseptiin.
Lukuunottamatta uhkaavia demoneja, etruskien hautojen kuvituksessa ei ollut mitään murheellista. Monet etruskilaiset hautapyhäköt julistavat elämää ja jälleensyntymää iloisilla näkymillä luonnosta, iloisilla delfiineillä, elämän puulla, härillä, ja eroottisilla näkymillä juomista, tanssia ja musiikkia käsittävistä juhlista.
Seinämaalaus Lionessesissa olevassa hautakammiossa kuvaa myös iloista juhlimista. Lentävät ankat ja delfiinit telmivät merellä, nuori mies makaa venyttäytyneenä, hänen pitkät hiuksensa on solmittu vihreällä nauhalla. Yksi mies pitää munaa oikeassa kädessään, -ehkä jälleensyntymän symboli. Yhdelle seinälle on kuvattu suuri malja köytettynä viiniköynnöksellä. Toiselle seinälle on kuvattu muusikot, huilunsoittaja ja kitaristi. Vasemmalla tanssii nainen punakuvioisen sinisen viitan seuratessa hänen liikkeitään. ... Juhlat, musiikki, tanssi, -ja mahdollisesti pelejä ja kilpailuja. Kovin samankaltaista, kuin Vanhan Euroopan hautajais-riiteissä. Muisto juhlista, rummuista, ja tanssi-näkymät maljakoiden kuvissa vihjaavat iloiseen juhlimiseen, jolla kunnioitettiin pyhää yhteyttä esi-isiin. Etruskien hautakammiot edustavat viimeistä kappaletta Vanhan Euroopan elämän ja kuoleman filosofiassa, missä kuolema nähtiin iloisena siirtymisenä uuteen elämään syntymisen odotukseen." ("The Living Goddess", s.170)
Katkelma havainnollistaa erinomaisesti elämän kultin ja kuoleman kultin, jota nykyiset mielestään korkeauskonnot pohjimmiltaan ovat, eron: Euroopan vanhassa uskonnossa ei pelätty kuolemaa, vihattu elämää eikä hävetty seksuaalisuutta.
|
Toinen etruskeihin liittyävä traditio on Rooman arvokkaimpien sukujen, jotka siis laskivat esi-isänsä Tarquinusten aikaisista patriiseista, viettämä Ludus Troiae -kevät-rituaali, joka juontuu näiden sukujen etruskilaisilta perustajilta.
Kuva on Tragliatellasta Italiassa löytyneestä ruukusta, joka on kokonaisuudessaan linkissä (=kuva).
|
Kuvan ratsastusleikki, joka siis on keväinen hedelmällisyys-riitti, lienee ollut tunnettu myös pohjoismaissa, kuten eräät muutkin etruskien innovaatiot.
"Alttarien, kuvapatsaiden, temppelien, temppeli-mallien, ja satojen votiivi-uhrien olemassaolo todistaa selvästi yhteyttä Vanhan Euroopan - Anatolian perinteeseen. Tämä yhteys on havaittavissa myös temppeli-arkkitehtuurissa, jossa noudatetaan Maltan neoliittisista temppeleistä, Gjantija ym., tuttua kolmijakoa. Etruskit muodostivat jumalallisia triadeja neoliittisen "kolmois-jumalattaren" esimerkin mukaisesti, ja pyhittääkseen lukua kolme: Minerva, Aritimi ja Turan. Roomaa hallinneet Tarquinukset pystyttivät Capitolille temppelin Tinialle, Unille ja Menervalle. Myöhemmin tästä temppelistä tuli koko Rooman valtakunnan uskonnollinen keskus." Marija Gimbutas, "The Living Goddess", s.167.
Etruskien kohoaminen temppeleitä ja kaupunkeja rakentavaksi, ja maailmankauppaa käyväksi poliittisesti voimakkaaksi kansakunnaksi osoittaa että indoeurooppalaistumiseen ja patristisuuteen liittyvät kulttuurin muutokset eivät olleet sivistyksen kehitykselle välttämättömiä. Pikemminkin länsimainen sivilisaatiomme on onnistunut selviytymään näistä seikoista huolimatta. Hierarkistuminen, yhteisöjen välisen agression karkaaminen kontrollista, naisten esineellistäminen, -kaikki nämä antiikin kulttuurien vitsaukset, olivat vain kasvain joka kansanruumista hyödyttämättä sai tilaisuuden olemassaoloon yhteiskunnallisen kehityksen saatettua ihmiskunnan "taudille alttiiseen" tilaan.
Valitettavan usein kuullaan silti erinäisiä historian hirmutekoja jne. puolustettavan niiden "välttämättömyydellä" kehitykselle, oli sitten kyse Julius Caesarin suorituttamasta gallien kansanmurhasta tai Stalinin terrorista "Venäjän teollistamiseksi".